Kommande och tidigare aktiviteter

________________________________________________________________________________

Cirkusens betydelse för kulturen

Onsdagen den 29/5 arrangerade föreningen en föreläsning i cirkustältet på Tyska torget med Janne Näsström, direktör för Cirkusakademin, varvat med cirkusinslag från såväl Norrköpings Ungdomscirkus som Norrköpings Cirkus & Varieté, dessutom några nummer med magiker Anders Svensson.

Foto: Begoña Campillos

__________________________________________________________________________

Föreningens första årsmöte hölls onsdag 10/4.

Årsmötet, som hölls på CNEMA, inleddes med visning av den nyligen prisbelönade kortfilmen ”En hjältes död” av Norrköpingsbaserade Elin Bennet och Hanna Hannerz-Simå. Filmen hade världspremiär på Göteborgs filmfestival i januari där den belönades med ett av filmväldens främsta kortfilmspriser: ”Startsladden”. Filmen bygger på en novell av Pär Lagerkvist. Den är ytterligare ett tecken på filmnäringens genombrott i Norrköping. Efter filmen följde sedvanliga årsmötesförhandlingar. Ett 60-tal engagerade medlemmar deltog och kom med mängder av bra idéer till kommande verksamhet. Medlemstillströmningen har varit god och glädjande är också att flera lokala kulturföreningar har anslutit sig som medlemmar. Med vår förening som förebild har dessutom Vadstena Kulturskyddsförening bildats. Göran Sarring blev omvald som ordförande och till ny styrelseledamot invaldes Maria Modig. På bilden tar mötesordföranden Lars Stjernkvist sats inför ett beslut, assisterad av mötessekreteraren Boel Johnson.

Foto: Lotta Sandelin

_________________________________________________________________________

Städer som satsar på kultur är vinnare! 11/3.

Efter ett mycket uppskattat uppträdande av SON-violinisterna Johanna Tafvelin och Malin Bratt i ett välfyllt Mellanrum på Stadsbiblioteket fick deltagarna ta del av en föreläsning och frågestund med Göran Cars, samhällsplanerare och kulturgeograf, tidigare professor vid Tekniska Högskolan i Stockholm. Han har i många år studerat kulturens betydelse för städers attraktivitet och utveckling. Under senare år har han varit engagerad i flytten och utvecklingen av nya Kiruna som nyligen ansökte om att nomineras till Europas kulturhuvudstad 2029. Deltagarna fick ta del av flera exempel på hur viktig kulturen är för att skapa attraktiva städer. Förekomst av attraktiv kultur är en faktor som många gånger får en avgörande betydelse för den som väljer en ny stad att flytta till. Tillfälliga besökare väljer ofta ett paket av upplevelser, snarare än en specifik attraktion. Här har Norrköping mycket att erbjuda, i båda fallen. Läs mer om Göran Cars arbete under ”Artiklar”.

_________________________________________________________________________

Föreningen bedriver studiecirklar i ämnet kulturpolitik.

Cirklarna leds av Maria Modig som fram till årsskiftet var kultur- och fritidschef i kommunen men tvingades lämna sin anställning när man organiserade om till ”Superkontoret” och hennes tjänst avskaffades. Vi är väldigt glada att få ta del av hennes kunskap och erfarenhet inom kulturområdet.

Vi har avslutat två studiecirklar i februari i samarbete med Folkuniversitetet med fyra träffar vardera, en cirkel på dagtid och en på kvällstid. Deltagarantalet har varit begränsat till 7-8 personer och kostnaden 200:-. Om det finns intresse så startar vi nya studiecirklar under våren.

Anmälan eller frågor ställer du till Göran Sarring: goran.sarring@telia.com eller till Maria Modig: mariamodig71@gmail.com Folkuniversitetet ligger centralt i Norrköping på Sankt Persgatan 95.

Foto: Håkan Wetell

_______________________________________________________________________

Hur blev Norrköping en kulturstad? Föreningens första offentliga möte hölls 17/1.

Ett panel- och publiksamtal med Hans Nilsson, professor i historia vid Linköpings Universitet och Göran Sarring, regissör och ordförande i Norrköpings Kulturskyddsförening. Hans Nilsson är redaktör och medförfattare till boken ”Norrköpings historia – 1900-talet”.

”När det blev känt att det kommunala styret, Borgerlig samverkan, planerade att sälja Louis De Geer Konsert & Kongress reagerade Norrköpingsborna med ett sällan skådat engagemang och försvar för Kulturstaden Norrköping. Att Norrköping är en gedigen kulturstad är tydligt, övertygelsen tycks finnas i Norrköpingsbornas DNA. Hur kunde det bli så?”

Ett 60-tal deltagare fick ta del av en intressant och engagerande föreläsning med en livlig frågestund som gav en god faktabakgrund för det fortsatta arbetet för att värna och utveckla kulturen i Norrköping.

Foto: Christina Karlén

_____________________________________________________________________

Manifestationen mot utförsäljning av Louis De Geer! Kulturnatten 30/10.

Vi vill tacka alla som ställde upp till försvar för kulturen i Norrköping under Kulturnatten genom att delta i manifestationen mot planerna på utförsäljning av Louis De Geer Konsert & Kongress och hotet mot Symfoniorkestern.

Det blev ett långt och mäktigt demonstrationståg efter samlingen med tal, körsång och trumslagare på Tyska torget. Tåget med trumslagarna i täten sträckte sig ända från torget fram till Louis De Geer. I tåget deltog drygt 1000 personer i varierande åldrar och i omfamningen av Louis De Geer ytterligare ett tusental. Den efterföljande konserten med Symfoniorkestern var fylld till sista platsen – 1300 åhörare!

Det blev ett klart och tydligt budskap till politikerna i Borgerlig samverkan: Sälj inte Louis De Geer!

Foto: Göran Bergkvist

_________________________________________________________________________

Nu är Norrköpings Kulturskyddsförening bildad!

Den 18/10 samlades en stor och entusiastisk skara av blivande medlemmar i IOGT-NTO-gårdens aula för ett första konstituerande föreningsmöte. Stadgar, verksamhetsplan och medlemsavgifter beslutades. En ordinarie styrelse valdes som i anslutning till mötet höll ett konstituerande styrelsemöte.

Vill du bli medlem? Se vidare under ”Kontakta oss”.