Aktiviteter

Här finner du vad som är på gång i föreningen:

_________________________________________________________________________

Städer som satsar på kultur blir vinnare! Måndag 11/3.

Välkommen till föreläsning och samtal med Göran Cars, samhällsplanerare och kulturgeograf, tidigare professor i samhällsplanering vid Tekniska Högskolan i Stockholm. Han har i många år studerat kulturens betydelse för städers attraktivitet och utveckling. Under senare år har han varit engagerad i flytten och utvecklingen av nya Kiruna som nyligen ansökte om att nomineras till Europas kulturhuvudstad 2029. Läs mer om Göran Cars arbete under ”Artiklar”.

SON-violinisten Johanna Tafvelin tar med maken Niclas Lindblom och hans el-gitarr till mötet och tillsammans musicerar de för oss.

Måndagen den 11/3, kl.17.30. Norrköpings Stadsbibliotek, Mellanrummet, S:a Promenaden 105. Kostnad: 50:- för medlem, 100:- icke-medlem (eller passa på att bli medlem för samma summa). Betala gärna med Swish. Har du frågor är du välkommen att kontakta Göran Sarring: goran.sarring@telia.com

_________________________________________________________________________

Föreningen bedriver studiecirklar i ämnet kulturpolitik.

Cirklarna leds av Maria Modig som fram till årsskiftet var kultur- och fritidschef i kommunen men tvingades lämna sin anställning när man organiserade om till ”Superkontoret” och hennes tjänst avskaffades. Vi är väldigt glada att få ta del av hennes kunskap och erfarenhet inom kulturområdet.

Vi har avslutat två studiecirklar i februari i samarbete med Folkuniversitetet med fyra träffar vardera, en cirkel på dagtid och en på kvällstid. Deltagarantalet har varit begränsat till 7-8 personer och kostnaden 200:-. Om det finns intresse så startar vi nya studiecirklar under våren.

Anmälan eller frågor ställer du till Göran Sarring: goran.sarring@telia.com eller till Maria Modig: mariamodig71@gmail.com Folkuniversitetet ligger centralt i Norrköping på Sankt Persgatan 95.

_______________________________________________________________________

Hur blev Norrköping en kulturstad? Föreningens första offentliga möte hölls 17/1.

Ett panel- och publiksamtal med Hans Nilsson, professor i historia vid Linköpings Universitet och Göran Sarring, regissör och ordförande i Norrköpings Kulturskyddsförening. Hans Nilsson är redaktör och medförfattare till boken ”Norrköpings historia – 1900-talet”.

”När det blev känt att det kommunala styret, Borgerlig samverkan, planerade att sälja Louis De Geer Konsert & Kongress reagerade Norrköpingsborna med ett sällan skådat engagemang och försvar för Kulturstaden Norrköping. Att Norrköping är en gedigen kulturstad är tydligt, övertygelsen tycks finnas i Norrköpingsbornas DNA. Hur kunde det bli så?”

Ett 60-tal deltagare fick ta del av en intressant och engagerande föreläsning med en livlig frågestund som gav en god faktabakgrund för det fortsatta arbetet för att värna och utveckla kulturen i Norrköping.

Föreningen planerar fortsatta föreläsningar, bland annat på temat: Kan städer som satsar på kultur bli vinnare?” Mer information kommer i nästa medlemsutskick.

_______________________________________________________________________

Nu är Norrköpings Kulturskyddsförening bildad!

Den 18/10 samlades en stor och entusiastisk skara av blivande medlemmar i IOGT-NTO-gårdens aula för ett första konstituerande föreningsmöte. Stadgar, verksamhetsplan och medlemsavgifter beslutades. En ordinarie styrelse valdes som i anslutning till mötet höll ett konstituerande styrelsemöte.

Vill du bli medlem? Se vidare under ”Kontakta oss”.

_______________________________________________________________________

Manifestationen mot utförsäljning av Louis De Geer! Kulturnatten 30/10.

Vi vill tacka alla som ställde upp till försvar för kulturen i Norrköping under Kulturnatten genom att delta i manifestationen mot planerna på utförsäljning av Louis De Geer Konsert & Kongress och hotet mot Symfoniorkestern.

Det blev ett långt och mäktigt demonstrationståg efter samlingen med tal, körsång och trumslagare på Tyska torget. Tåget med trumslagarna i täten sträckte sig ända från torget fram till Louis De Geer. I tåget deltog drygt 1000 personer i varierande åldrar och i omfamningen av Louis De Geer ytterligare ett tusental. Den efterföljande konserten med Symfoniorkestern var fylld till sista platsen – 1300 åhörare!

Det blev ett klart och tydligt budskap till politikerna i Borgerlig samverkan: Sälj inte Louis De Geer!

Foto: Göran Bergkvist